Preskočiť na hlavný obsah

Moje osúchy







Rúra sa už rozpaľuje...

...hotovo :-)




Základné cesto na osúch, ciže na pizzu ako ho robím ja

  • asi 150 - 180 g hladkej polosvetlej múky (T650)
  • asi tretina kocky droždia, resp. vrecka sušeného
  • soľ asi 1/4 KL
  • vlažná voda dľa potreby
  • (vždy robím "od oka" a zatiaľ sa vždy zadarilo)

Múku preosiať, do stredu do jamky vlažnú vodu
a do nej rozmrviť droždie, nechať kvasenie naštartovať
(so sušeným samozrejme možno miesiť ihneď),
pridať olej a soľ, cesto lepkavé do hladka vymiesiť,
pomúčiť, prikryté utierkou ca pol hodiny v kľude
kvasiť nechať, potom rúru na 230 rozpáliť,
cesto ponaťahovať do potrebného tvaru na pomúčebej doske,
plech papierom na opečenie vystlať, cesto premiestniť naň
a do rozpálenej rúry osúch piecť dať kým nie je do chrumkava,
alebo ako kto má podľa chuti rád.

Ja dávam vždy ako základ kvalitný kečup (Taliani mi prepáčia), 
trochu čerstvých na drobno natrhaných lístkov oregána ak mám, 
na to natrhaný syr typu mozarella, toto je už základ, 
ktorý je sám o sebe fajn.
Ostatné ingrediencie ako feferónky, šampiňóny, šunka,
slanina a pod. podľa chuti a dom. zásob. :D
Po upečení vždy ihneď pokvapkám okraje a sem-tam kvapnem aj do stredu
olivový olej s rozotretým cesnakom, ktorý mám v chladničke 
na tento účel pripravený;
kto má rád rukolu, tak až pár minút po vytiahnutí z rúry...

Mimochodom, šunku už radšej dávam pod mozarellu, nepovykrúca sa.
V domácich podmienkach s klasickou rúrou je to podľa mňa lepšie.



Komentáre

Zverejnenie komentára