Preskočiť na hlavný obsah

Chleba


Domáci chlieb

Základný recept na 1/2 kg chlieb 
(ak robím 1 kg, alebo 1,5 kg, množstvo len znásobím, čas pečenia sa o ca 5 - 15 minút predĺži)

  • 1/2 kg múky - hladká polosvetlá (T650)
  • 10 g soli
  • 10 g cukru (dávam trochu menej, množstvo soli ale odporúčam dodržať, aby bol ozaj chutný)
  • 10 g droždia (sušené, alebo čerstvé)
  • celá rasca - 1/2 PL
  • vlažná až teplá voda podľa potreby


Múku preosejem do vhodnej nádoby (plast, alebo drevo).
Ak použijem čerstvé droždie, v strede múky urobím jamku, vlejem teplú vodu,
dám štipku cukru, rozdmrvím droždie, prikryjem utierkou a v teple nechám "naštartovať" kvasenie.
Ak použijem sušené, len pridám k múke so soľou, cukrom, rascou a teplú vodu vo vhodnom množstve tak, aby vznilko lepivé cesto.
To vymiesim ručne až kým nezačne byť kompaktné a neodfukuje si, čiž začne "hádzať bubliny".
Ten kto pečie buchty to pozná, treba sa trochu zapotiť. 
Cesto posypem múkou zo všetkých strán, aby sa počas kysnutia nelepilo na nádobu.
Prikyté utierkou nechám v kľude na teplom mieste bez prievanu pol hodiny.
Kľudne aj pod perinou, na radiátore, pri krbe... podľa počasia.
Medzitým si nachystám plech na pečenie, položím naň papier na pečenie.
Po pol hodine na pomúčenej doske ešte vypracujem tak, že cesto od krajov ku stredu postupne dookola prekladám a riadne dlaňou miesim,
Vytvarujem podlhovastý bochník, položím na plech a nechám ešte trištrte hodiny odpočívať prikrý utierkou na teplom mieste opäť bez prievanu, aby "neprechladol". :)
Vložím do vyhriatej rúry na 200 st. C a pečiem ca 45-55 minút podľa veľkosti chleba,
toto sa nedá určiť presne, keďže každá rúra je iná.
Kôrka by mala byť tmavohnedá, skôr tmavšia ako bledšia.
Rúru nikdy počas pečenia neotváram.
Po upečení chlieb na poklop krásne "zaduní", nechám ho riadne vydýchať.
Najlepšie na mriežke zo spodu vetranej.

Do cesta som skúšal pridať otruby, alebo ovsené vločky, semienka, napr. ľanové,
pridať podiel ražnej či inej múky, ale ten základný pšeničný je naozaj stará dobrá klasika.

Výborný je pšeničný / ražný v pomere 4:1.

Stojí to za námahu, stojí to za to!









fešák z kila múky:




...a takto to vyzerá, ak sa použije ošatka:






Domáce žemle









Komentáre